Open Venster

‘Voor mensen met een alcoholprobleem zijn de feestdagen de hel’

Redactie
Woensdag 23 december 2020

Geen feestdagen zonder alcohol, denken nog veel te veel mensen. Voor velen is deze periode een hel. Mensen die nog niet zo getraind zijn in het nuchter blijven of jonge onthouders, staan voor een enorme uitdaging. Velen van hen zijn in hun achterhoofd of onderbewustzijn al een herval aan het plannen. Ze hervallen in hun oude gewoonten en negeren hun bewuste keuze voor een nuchter leven. Een andere grote groep mensen heeft het nog steeds zo verschrikkelijk moeilijk om deze periode te ontkoppelen van alcohol. Geen enkele periode is zo overladen met reclame voor alcohol als deze. De alcoholsector betrekt daar zonder enige scrupules de feestdagen bij. Naar jaarlijkse gewoonte is dit ook weer de periode waarin heel wat mensen uit het leven stappen, vanwege hun drankprobleem. Alcohol ligt vaak aan de basis van psychologische klachten en depressies.

Bericht aan de probleemdrinkers: de ervaringsdeskundigen van De Laatste Druppel staan klaar om jullie te ondersteunen. We hebben hopen tips om deze periode draaglijk te maken. De drempel om contact op te nemen met ons is niet zo hoog als je denkt: over heel Vlaanderen en Brussel zijn we beschikbaar, per videochat, live, per telefoon of per e-mail… Zet je nuchterheid op de eerste plaats en contacteer ons!

Tips:
– Bereid je avond goed voor. Kies vooraf wat je gaat drinken.
– Zorg dat jouw glas nooit leeg is. Je hoeft geen dorst te hebben maar vul het tijdig met iets wat je lekker vindt en wat geen alcohol bevat.
– Kies tijdens het samenstellen van het menu voor zaken die je zelf lekker vindt.
– Wees egoïstisch. Het is niet aan jou om alcohol voor iemand anders uit te schenken.
– Houd je doel voor ogen. Herhaal vaak in jezelf de redenen waarom je koos voor een nuchter leven. Maar sta ook wat vaker stil bij wat er zou kunnen gebeuren als je terug gaat drinken.
– Vergeet niet dat één glas gelijk staat aan een herval.
– Praat ook luidop tegen je gezinsleden over jouw moeilijk moment. Of als je alleenstaand bent, doe je het telefonisch. Door het luidop te formuleren verdwijnt de zin in een glas alcohol al wat vaker.
– Zorg dat je goed nagaat dat er geen sterke drank in het dessert is verwerkt.
– En als je slaagt voor een nuchtere avond, dan ben je alweer wat sterker geworden in het nuchter zijn. Proficiat!
Ook voor familieleden en vrienden is het vaak moeilijk om in te schatten hoe ze moeten omgaan met alcoholproblemen. Onze ervaringsdeskundigen kunnen jullie voorzien van hopen informatie geven en nuttige to do’s.

Tips:
– Wees vooral bezig met een fijne avond en probeer het onderwerp niet te veel aan te raken.
– Als je voelt dat de probleemdrinker een moeilijk moment heeft, neem hem even apart en praat er over met hem/haar.
– Bel in deze periode eens wat vaker naar mensen met een alcoholprobleem. Niet om over alcohol te praten maar om te vragen hoe het met hen gaat. Het is een vorm van tonen dat je er voor hen bent.
– Gedraag je niet anders dan anders. En als je zelf een glas wil drinken, doe dat dan ook gewoon. Je kan bijvoorbeeld wel even vragen of het geen probleem is als je zelf een glas drinkt.
– Sluit de avond af met een bemoedigend woord. Dat je fier bent op die persoon die alweer een dag nuchter is gebleven.
– Vergeet niet dat mensen die al een hele tijd nuchter zijn ook nog steeds moeilijke momenten kunnen hebben. Vergeet ook hen niet!

Kobe Lecompte, De Laatste Druppel